zondag 22 januari 2012

vanuit Sydney - Bikram Darlinghurst

Kon het niet laten, ben hier toch weer aan de Bikram/zweet yoga gegaan. De studio zit hier 5 minuten lopen van ons appartement. Ze hebben 62 inloop lessen per week, ongeƫvenaard. Ben eerst begonnen met een 10 dagen pas en heb nu een maand abonnement. Doordat ze zoveel lessen hebben is het heel makkelijk in te passen om iedere dag te gaan. Op Internet kan je zien wie les gaat geeft. Leuk, hoef je geen les van je favoriete leraar te missen. In Amsterdam blijft dat gissen. Heel ketters natuurlijk voor de echte yogi, je gaat voor je eigen yoga ervaring en ontwikkeling niet voor de leraar. ;)De grootste en de warmste studio (de andere zaal heeft wat humidity problemen) zit een verdieping hoger. De eerste keer rook ik meteen de trap op de bekende zoete Bikram zweet lucht. Het was in de namiddag en al heel wat gehuurde matten hingen te drogen op de trapleuning.Mensen op een unlimited pas mogen hun mat achterlaten in de studio. Ze hebben een natuurlijk spraytje waarmee de mat schoongemaakt kan worden. Dat zal ook wel nodig als een zweet mat nooit even lekker kan luchten. ;)Ze hebben zowel boven als beneden altaars gemaakt. Inclusief Chesterfields voor de bezweette yogi's om uit te puffen.In Amsterdam raden ze af water drinken tijdens de les, zijn ze internationaal berucht om. ;) Hier wordt gezamenlijk water gedronken tijdens de eerste waterbreak (noemen ze party time). Nu volg ik tegenwoordig lessen zonder water. En dat bevalt goed. Het zit maar in je buik, of je moet heel weinig nemen wat ik weer lastig vindt. Het niet drinken went snel en geeft inderdaad extra rust. Maar ik zou zeker niet aanraden om met Bikram te beginnen zonder water. Dat komt wel.

Bikram is eigenlijk overal hetzelfde, daarom vind ik juist de kleine verschillen interessant.

 • Ardha - Matsyendrasana/ Spine - Twisting Pose - Beginners dienen de hand die de knie niet vast houdt op de grond neer te zetten bij de basis van je rug, om de rug recht te houden. In Amsterdam brengt iedereen die zo ze mogelijk naar de heup toe.

Het is me nu wel duidelijk dat ze in Amsterdam een super verwarmingsinstallatie hebben. Hier zijn ze toch steeds bezig met de instellingen tijdens de les en gaat regelmatig een raam en deur open omdat het te benauwd wordt.

Darlinghurst is een super leuke studio. Ik kan iedereen aanraden die in de buurt is en van Bikram houdt hier les te nemen.

2 opmerkingen:

 1. hey wat grappig die studio heb ik ook gezien in sydney :)

  eigenlijk is de studio in amsterdam 'anders'. in NY en denemarken bv doen ze het ook precies zoals boven beschreven, vond het ook maar raar, maar het is net wat je gewend bent. het draaien zodat je op je mat en niet op de vloer staat bv is omdat het in de studio in amsterdam te druk/vol is om dat te kunnen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Sabine. Leuk om van je te horen. :)

  Weet niet wie jouw favoriete leraar was in Amsterdam (was omdat ik begrepen heb dat je gestopt bent met Bikram) maar voor mij is dat Rick. Nu hebben ze hier ook een soort Rick, de eigenaar van de studio. Hij is zo ontzettend grappig en ook inspirerend. Hij zingt/chant ook iets na de les. Geen idee wat, maar ik word er ontzettend rustig van.

  Mocht iemand dit lezen die Bikram Yoga gaat doen in Darlinghurst, kijk op de website wanneer Darren les geeft!

  En voor de Amsterdammers, Maandagg 20:00 Korte Prinsengracht of Dinsdag 17:45 Ceintuurbaan. :)

  BeantwoordenVerwijderen