zondag 17 januari 2010

Recept: Boerenburgers

Vandaag 2 kilo wortelen gehaald en super lekkere dingen gemaakt.

Om te beginnen Boerenburgers, recept uit Helen's kookboek.

Ingrediënten:
 • 1 kilo fijn geraspte wortelen
 • 1 zak boerenkool/spinazie
 • 3 kopjes pijnboompitten
 • 1 kop amandelmeel
 • 1/2 kop lijnzaadmeel
 • 3 eetlepels shoyu
 • 1 eetlepel tijm
 • 2 theelepels gemalen komijn
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 2 kopjes zongedroogde tomaten


De wortelen en boerenkool en andere ingrediënten gaan in de MagiMix om er een deeg voor te maken. Daarna mooie vormpjes gemaakt en in de Food Dehrydator gestopt.Na een tijdje omdraaien en de teflon sheets eraf halen. Dan nog even wachten tot een korstje vormt aan de andere kant. Maar niet te lang zodat ze lekker smeeuig blijven. Als ik boerenburgers heb gemaakt eet ik daar meestal een paar dagen van.
Opgediend met mosterd. Helaas hadden we geen crackers meer, anders ik er een soort hamburger van gemaakt.

De balletjes die ernaast liggen komen ook uit Helen's boek. Kofta balletjes. Super lekker ook.

10 opmerkingen:

 1. Hoi Ton,

  Ik heb voor het eerst dit recept gemaakt. Ik dacht daarna dat de keuken ontploft was, maar het bleek dat ik dat allemaal had aangericht ;-D
  Ik lees dat je de burgers bewaard. Mag ik je vragen hoe je dat doet? Ik was al van plan ze langer te laten drogen, omdat het wel errug veel burgers zijn. Maar als jij daar een mooie oplossing voor hebt lees ik die graag :-D

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ton,

  Nog even een ps-je: waar haal jij je pijnboompitten? Want er zit nu voor meer dan 12 euro aan pitten in mijn burgers en dat vind ik wel een beetje schrikken :-S

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Petra,

  Je bent lekker bezig. Ik zie nu trouwens dat het recept zelf hier niet staat, dus waarschijnlijk heb je het rechtstreeks uit Helen haar boek. Misschien dat ik het later toch even hier erbij zet. Want ik heb ergens gelezen ergens dat je recepten mag kopiëren. Dat wist ik toen nog niet. :)

  Als het goed gedroogd is kan je het lekker lang bewaren. Alleen een boeren burger is juist lekker door die wat smeuïg te houden, alleen dat komt niet de houdbaarheid ten goede.

  Helen heeft me eens de tip gegeven dingen in de koelkast te bewaren. Maar ik moet bekennen dat het nooit een issue is bij ons; ik eet het meestal al lang voor de uiterste houdbaarheid datum op. ;)

  Dingen als pijnboom pitten zijn erg duur inderdaad. Dat is zeker even schrikken. Ik controleer vaak even verschillende winkels voor ik iets duurs inkoop, bv bij de Natuurwinkel/Ekoplaza en vergelijk dat met de online winkel van Unlimitedhealth.nl.

  Groetjes, Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ton,

  Ik ga vandaag nog eens wat burgers maken, inderdaad aan de hand van het boek van Helen. Ik wil de hoeveelheid minderen en ze inderdaad eens wat langer drogen. Na het bewaren in de koelkast waren de vorige burgers weer erg nat geworden en vond ik het echt niet smakelijk. Wish me luck ;-D

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Petra,

  Is ook veel lekkerder om het lekker vers te eten. Geprepareerd eten probeer ik zoveel mogelijk dezelfde dag op te eten, hoogstens de dag erna. Enige uitzondering zijn gedroogde crackers, maar moeten dan ook echt goed gedroogd zijn en ze gaan er dan nog binnen 1 week uit. (Of in eigenlijk ;)

  Smakelijk :)

  Groetjes, Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ton,

  Het smakelijk is helaas niet gelukt :-S Ik kan veel eten, maar ik vind deze burgers niet lekker. Het zal door een bepaalde ingrediënt komen. Gelukkig vindt manlief ze heerlijk, dus het komt nog goed met de voorraad. Ik heb het recept gehalveerd. En nog weer de helft daarvan heb ik nog een paar uur langer gedroogd zodat ze beter te bewaren zijn. Vandaag de test of dat een geslaagde actie was :-)

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Petra, :)

  Eindelijk de ingrediënten erbij gezet. Gedroogde tomaatjes zijn ook altijd lekker duur. Blij dat je man er ieder geval van genoten heeft. :)

  Groetjes, Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ton,

  vraagje: lijnzaadmeel? Ik ken alleen lijnzaad heel of gebroken, maar meel? Is dat nog fijner dan de gebroken lijnzaad? Is dat ergens verkrijgbaar? Ik vind het namelijk al een ramp om heel lijnzaad gebroken te krijgen. Mijn hakkers kunnen dat niet, dus ik doe dat handmatig...jawel: met de vijzel! (spierballen!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sanne, heel scherp. :) Ik kan helaas het originele recept niet meer vinden; ben Helen's boek kwijt. Vandaar mijn late reactie. Denk dat het gewoon lijnzaad moet zijn. Zodra ik dat gecontroleerd heb pas ik het aan. Bedankt. :) Groetjes, Ton.

   Verwijderen
  2. Het kookboek is eindelijk terecht! Er staat echt lijnzaadmeel. Ik denk dat ik dan gebroken lijnzaad heb gebruikt. Als dan de foodprocessor er nog eens overheen gaat heb je wel meel. :)

   Morgen toch nog eens kijken bij de Natuurwinkel.

   Groetjes, Ton

   Verwijderen