donderdag 22 maart 2012

vanuit Thailand - Rauwe Olifanten

Vandaag naar een Olifanten kamp geweest in Chiang Mai, het Elphant Nature Park. Duurder dan andere kampen maar de Tripadvisor reviews zijn ronduit lovend en dat bleek niet onterecht.Veel over olifanten geleerd, onder anderen dat ze rawfoodists zijn. :) Ze zijn moeten ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht eten per dag. Als je weet dat ze in Asia zo'n 3000kg kunnen wegen is dat heel veel eten.
Hier kregen ze onder andere bananen, meloen, pompoenen en ananas. Geweldig om zo'n olifant lekker te zien eten; grote glimlach op de mond. Het kamp moet onwijs veel eten kopen om deze olifanten te voeden.

Veel olifanten in Thailand zijn nu werkloos. Ze werkte voorheen om mee te helpen met ontbossing. Maar sinds dat verboden is geworden hebben ze geen werk. Olifanten worden daarom nu ingezet in de toeristen industrie en om te bedelen in de stad. Vaak worden ze mishandeld om harder te werken of kunstjes te doen. Dit kamp probeert dergelijke olifanten te redden en ze een fijne en waardige ouwe dag te geven. Hier werken de olifanten niet voor de mensen maar anders om. Verwacht ook geen ritjes op de olifanten.

Het hart verscheurende deel is om te leren hoe olifanten worden getraind om voor mensen te werken. Hun ziel wordt letterlijk gebroken door ze weken lang te mishandelen. Fragmenten van de beelden die ze in het kamp laten zien heb ik op youtube gevonden. Let op, dit filmpje bevat schokkende beelden. Alle 'domesticated' olifanten zijn hier doorheen gegaan:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten