zaterdag 23 april 2011

5 jaar schoon

Vandaag kreeg ik van mijn lief deze chocoladetaart gekneed als ganesha.Mijn "puur leven" begon 5 jaar geleden toen ik bodem raakte op alcohol en wiet. Toen kwam ik bij een club mensen terecht die zich Anonieme Alcoholisten noemen. Sindsdien heb ik geen druppel meer aangeraakt. Even later heb ik met hulp van een zuster genootschap ook mijn laatste joint uitgedrukt.

Toen kwam ik in een achtbaan terecht, van emoties en gevoelens die ik meer dan 16 jaar had onderdrukt. Het ene moment moest ik huilen, dan weer lachen en alles wat er tussenin zit. Het was hard werken nuchter blijven; top sport. Het leek erger te worden. Mensen zeiden dat het eerst erger wordt voordat het beter kan worden.

Het gaf mij ook hoop. Zou er dan toch een oplossing zijn. 3 maanden verder realiseerde ik me dat de alcohol en wiet niet het probleem waren geweest maar de oplossing. De oude gevoelens van vroeger kwamen weer terug; voelde me niet goed genoeg, ik hoor er niet bij, wat doe ik hier eigenlijk. Een grote grijze wolk trok weer over mij heen.

Maar hun verhalen gaven me de kracht door te gaan. Ze lieten me kennis maken met hun ervaringen met een spiritueel programma dat middels 12 stappen werkt. Ik had geen idee wat spiritualiteit is maar ik was wanhopig genoeg om de hand die mij werd aangereikt te grijpen. Feit was tenslotte dat ik opeens nuchter bleef, iets wat mij op eigen kracht nog nooit was gelukt.

Het begon met eerlijk te zijn naar mezelf, accepteren dat ik een probleem had. Toen ben ik mij gaan openstellen. Het universum ontvouwt zich zoals het moet. Leren vertrouwen in iets wat groter is dan mijzelf. Alles is goed zoals het is, ik weet het alleen meestal niet. Op dagelijkse basis gaan leven, niet gisteren (berouw, spijt), niet morgen (angst) maar gewoon vandaag. Alleen vandaag, per dag, kleine stapjes.

Door de twaalf stappen te gaan leven ben ik uiteindelijk ook in aanraking gekomen met hardlopen, vasten, Yoga en puur eten.

Vandaag voel ik me heel dankbaar. Lekker obsessief heb ik vanochtend 2 Bikram Yoga lessen gedaan, back to back. En het kostte me geen enkele moeite. 5 jaar geleden liep het zweet al door mijn bilspleet als ik even naar supermarkt fietste. ;) Ik ben blij dat ik vandaag leef.

4 opmerkingen:

 1. Ton,
  Wat een mooi verhaal zeg! Lang leve het leven, leven in het hier en nu dat is waar het onder andere om gaat. Fantastisch dat je jouw verhaal op deze manier deelt, ik vind het erg mooi om te lezen. Ik vind het knap dat je zo eerlijk tegen jezelf hebt durven zijn, want alleen dan pas kun je aan je zelf werken!

  Geniet van het leven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Monique. Heel erg bedankt voor je reactie. Betekent veel voor me.

  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees jouw blog graag maar kende het verhaal van jouw verleden niet. Ik vind het altijd mooi en ontroerend te zien en lezen hoe spiritualiteit en ogenschijnlijk 'banale' dingen als eetpatroon een mens kunnen helpen. Bij jou is het een verleden van verslaving en nu een pure, rauwe levensstijl, voor mij een verleden van anorexia en veel baat bij veganisme.

  Gaaf dat je ook Bikram doet, ik ook sinds een paar weken en het is verslavend. Ik houd nog steeds van rennen, maar Bikram (en andere vormen van yoga) hebben voor mij wel het obsessieve sporten om calorien te verbranden of om vet te verliezen (intense kracht training, HIIT) vervangen. ik vind het veel fijner om te werken aan een sterker lichaam zonder het eerst te hoeven afbeulen... doe je ook bikram op de prinsengracht?

  als laatste nog een vraagje: weet jij toevallig waar ik rauwe haver kan vinden?? ben de laatste tijd weer veel meer rauw aan het eten, bleef me er toch tot aangetrokken voelen ook al at ik een tijdje veel meer gekookt voer. vind het fijn weer meer simpele salades en smoothies etc te eten, met hier en daar plaats voor gekookte componenten.

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Sabine,

  Leuk om weer van je te horen. :) Ik heb 2 jaar geleden een tijdje intens Bikram gedaan aan de Prinsengracht. Meteen elke dag gegaan. Toen ik in New York was heb ik ook wat over Bikram geschreven.

  Maar mijn vaste Yoga stek is Unlimited Health. Ik herkende heel erg wat jij pas schreef over na Bikram zo actief te zijn terwijl tijdens een 'normale' yoga na een savasana aan de yoga mat geplakt te zitten (lekker is dat gevoel!!). Dat laatste vind ik erg belangrijk, dat ik die rust kan vinden. Ook door veel meditatie te doen in een groep.

  Unlimited Health was onlangs dicht voor 10 dagen, toen ben ik weer eens 10 keer naar Bikram gegaan, Ceintuurbaan omdat ik inmiddels ben verhuisd. Prinsengracht zou trouwens wel mijn voorkeur hebben, groter en betere douche mogelijkheden.

  Bikram ervaar ik vooral fysiek; Yoga bootcamp, leuk om erbij te doen. Maar de basis blijft toch meditatie (om dicht bij God/Shiva/Hoge Macht te komen) en de postures faciliteren dat doordat mijn lichaam goed in vorm komt.

  Rauwe haver ken ik niet. Mijn lief is gluten intolerant dus haver staat niet hoog op ons menu. :) Nu eet ik nog wel af en toe brood. Dat is iets waar ik moeilijk helemaal van af kan blijven. Dat geeft verder niks, maar ik weet dat ik er moe van wordt. Dus achteraf denk ik wel vaak waarom eet ik dit nou nog.

  Haver laat me wel aan
  Rawfoos Sereal
  denken. Echt super lekker. Heb ik niet standaard in huis, maar af en toe heerlijk.

  Groetjes, Ton.

  BeantwoordenVerwijderen