zaterdag 7 juni 2014

Stroom vers van de boer. @Vandebron

Zelf geloof ik niet zo in groene stroom, mede omdat er meer groene stroom wordt verkocht dan er wordt gewonnen in Nederland. Daar werken ze omheen door certificaten voor groene stroom in Noorwegen te kopen. Kassa heeft er een mooi item over gemaakt in 2013:


Erg vaag allemaal natuurlijk. Dan liever maar gewoon grijze stroom.

Maar Tom, links op de foto boven, wist mij zojuist te verleiden voor stroom van Vandebron. Je kan zelf kiezen van welke boer je stroom afneemt. Ik heb voor de windmolen gekozen van Wim Fokkema uit Zeewolde. Hij teelt aardappels, dat vond ik het beste passen bij ons vegetarisch huishouden. Ze zullen niet meer stroom verkopen dan de opbrengst van de aangesloten boeren. (oversubscription).

Ik blijf natuurlijk wel wat vragen houden, wat als het niet waait, wat als de zon niet schijnt, dan blijf je natuurlijk lekker kolencentrale stroom krijgen. Laten we er van uit gaan dat dit later weer wordt gecompenseerd als het wel heel hard waait en het zonnetje lekker schijnt.

Nu schijnt deze overstap zelfs voor mij geld op te gaan leveren. Ons maandbedrag bij Nuon is nu best hoog, 163 euro. Ik ben benieuwd! Zodra ik meer weer weet over mijn ervaring met Vandebron laat ik het hier weten.

Wim Fokkema en zijn molen:4 opmerkingen:

 1. Nu belde Nuon mij vandaag, om mij 1 jaar 50% korting te geven op de stroom. Wat dat precies voor mijn rekening betekent werd mij niet duidelijk aangezien die factuur niet alleen uit stroom bestaat. Wel leuke discussie gehad met Nuon mevrouw over die certificaten enzo.

  Maar overstappen kan blijkbaar wel lonen dus. Ik was Nuon klant sinds 1997, nooit een serieuze aanbieding gehad van ze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 50% alleen op de stroom is NIETS, 50% op alle aspecten m.b.t. stroom zpu wat zijn. Immers het stroombedrag in de jaarnota is maar een fractie van alles.

   Verwijderen
  2. Ze stuurde mij een paar dagen later een gespecificeerde eindafrekening en daar bleek dat inderdaad uit.

   Verwijderen
 2. Ze zijn erg vlug met verhogen wegens "inkoop "energy.
  Verlagen moet je zelf uitzoeken,dan hoor je ze niet.
  Niks nieuws onder de zon,gewoon hetzelfde achterkamer gesjoemel als van anderen ,alleen een andere naam.
  Lekker laten lopen die club zakkenvullers.

  BeantwoordenVerwijderen