zaterdag 26 maart 2011

Nieuw kiembakje


Ontkiemen vind ik een heel mooi proces. Hier komt het hele idee van levend voedsel heel dichtbij. Een klein zaadje wat voor je ogen ontspruit. Alle energie om een hele plant te worden komt vrij. Verser dan vers wordt het gegeten.

Alleen was ons oude kiembakje zo ranzig geworden dat mijn lief het tijdens de verhuizing heeft weggegooid. Vaatwasser een beetje warm voor deze plastic bakjes? Geen vaatwasser meer voor de nieuwe kiemset.Mungbonen, kikkererwten en Adukibonen. Suzan van Unlimited Health raadde mij aan eens Alfalfa te proberen. Die gaan de volgende ronde mee. ;)

13 opmerkingen:

 1. Hoi!

  Wat heerlijk nog een rawfood weblog in NL.
  Ben er zelf ook pas 1 begonnen, nav. mijn start met rawfood.

  Ik kiem mijn bonen nu in plastic bakjes. In de deksels heb ik gaatjes geboord, zodat het zeefjes worden.

  Maar zo'n bakje, werkt volgens mij hetzelfde toch? Wel een stuk compacter! Als ik 3 soorten kiemen maak staan er toch 3 potjes op het aanrecht. Misschien ooit ook maar eens zo'n bakje overwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Rebecca.

  Bedankt voor je reactie.

  Schuine potjes kan ook, gaatjes in de deksel maken. Ooit ben ik zelfs begonnen zonder iets speciaals. Gewoon wat kiemen in een bakje. En maar vaak genoeg afspoelen. Deze bakjes zijn puur gemak.

  Voor Alfalfa zijn ze trouwens niet geschikt. De zaadjes zijn de klein, ze vallen er doorheen. Daar moet ik nog wat voor verzinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stukje muggengaas eronder leggen? Dan blijven ze vast liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vraagje: hoelang moeten de mungbonen en kikkererwten spruiten? En hoe ziet het er dan uit? Ik heb nu wel uitlopers eraan maar weet niet of ze nu al wel of niet genoeg gekiemd zijn.
  Ik heb trouwens hetzelfde Lima kiembakje en ik vind het wel jammer dat alfalfa en dergelijk klein kiemzaad niet kan. Ik leg de zaden wel eens op wat keukenpapier, dan vallen ze niet door de bakjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Petra,

  Ik laat ze eerst 8 tot 12 uur wellen in koud water. Dan in het kiem bakje. Kiem proces duurt een paar dagen schat ik.

  Hier een foto van kiemen die ik wel eet klaar vindt. Ik heb ooit de vuistregel gehoord, ze zijn klaar als het worteltje zo lang is als de boon/erwt zelf. Maar soms laat ik ze ook wat langer worden.

  Mijn ervaring is dat wanneer het een plantje begint te worden; er groene blaadjes komen, ik te laat ben. Dat is te heftig voor mijn maag. Dus niet te lang wachten.

  Groetjes, Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ton,

  Heel duidelijk, dan mag ik ze morgen wel gaan eten want dan zijn die van mij al heel erg klaar :-D
  Bedankt voor je uitleg en de foto's!

  Ik volg je blog al een tijdje. Ben helemaal nieuw in raw food en green smoothies. Je hebt echt veel informatie op je site staan. En wat woon je toch heerlijk daar tussen al die winkels! Gelukkig zijn er tegenwoordig veel webwinkels.

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ton,
  Nog even een korte update. Net de kiemen geproefd. De mungbonen vind ik wel wat naar taugé smaken. De kikkererwten zijn heftig, net ouderwetse radijs. Morgen maar voorzichtig wat aan de 'green smoothie' toevoegen.
  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Petra. Taugé zijn ook ontkiemde mungbonen. Ik krijg er heel energie van. Van wat wij kennen als taugé niet. Misschien heeft te maken met hoe lang ze gekiemd zijn.

  Je kan met kikkererwten ook houmous maken. Zijn veel recepten van online. Als je gekiemde kikkererwten gebruikt zal die nog gezonder zijn.

  Soms eet ik het ook met een mosterd/olijfolie sausje. Smakelijk! :)

  Groetjes, Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ton,

  Ik heb wel van houmous gehoofd maar heb het nog nooit gehad. Ik zal het eens proberen. Bedankt voor de tip!

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. gehoofd=gehoord (schaam schaam schaam)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi ton, ik heb het zelfde kiembakje, erg lekker! Alleen mijn zaadjes vallen door de bakjes naar beneden. Heb jij of iemand anders een tip om dat te voorkomen? Groetjes Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nicole

   Dat probleem heb ik nog niet gehad, welke zaadjes kiem je?

   Groetjes, Ton.

   Verwijderen
  2. Hoi Nicole,
   Herkenbaar wat je schrijft. ik leg een enkel velletje keukenpapier onder de zaadjes, deze kan je dan later zo loshalen van de kiemen.
   Groetjes, Petra

   Verwijderen