maandag 23 januari 2012

vanuit Sydney - iHerb



Uiteindelijk heb ik hier wel rauw ingrediënten gevonden, zoals rauwe cacao nibs/agave en rijst eiwitten, maar ontzettend duur. Ook gewone dingen, als thee is erg duur hier. Een doosje Yogi thee is al snel 9.50 AUS Dollar/7.70 Euro. Goedkopere alternatieve zijn er eigenlijk niet. Of het nou ligt aan dat de Euro het slecht doet , de Australische dollar zo sterk is of een combinatie weet ik niet. Maar goede biologische rauwe ingrediënten zijn in Nederland best duur, hier gaan ze soms nog een keer over de kop.

Dus daar gaan mijn 'eat local' plannen. Een bestelling bij iHerb ingeschoten en hier laten bezorgen. Op hun website las ik dat ik moest rekenen op 12 dagen om te bezorgen in Australië.

Vandaag, op een zondag nota bene (nog nooit een pakketje op zondag gekregen), klopte er opeens een DHL man aan met de spullen die slechts 5 dagen geleden besteld waren. iHerb zit in Californië en op de DHL tracking pagina zie ik dat het meteen vanuit LA naar Sydney is gevlogen.



En een meevallertje, geen invoerrechten hoeven te betalen.

Dus ik heb weer een voorraadje basis spullen in huis. Enige wat ze niet wilde bezorgen was Sunwarrior Vanilla. Dat wordt hier wel verkocht, voor ongeveer 60 euro. Blijkbaar heeft iemand hier het exclusief invoerrecht bedongen.



De globalisering is een feit wat mij betreft. Veel verder van huis kan ik niet zitten maar ik kan op exact dezelfde manier mijn rawfood dingetjes in de US bestellen.

zondag 22 januari 2012

vanuit Sydney - Bikram Darlinghurst





Kon het niet laten, ben hier toch weer aan de Bikram/zweet yoga gegaan. De studio zit hier 5 minuten lopen van ons appartement. Ze hebben 62 inloop lessen per week, ongeëvenaard. Ben eerst begonnen met een 10 dagen pas en heb nu een maand abonnement. Doordat ze zoveel lessen hebben is het heel makkelijk in te passen om iedere dag te gaan. Op Internet kan je zien wie les gaat geeft. Leuk, hoef je geen les van je favoriete leraar te missen. In Amsterdam blijft dat gissen. Heel ketters natuurlijk voor de echte yogi, je gaat voor je eigen yoga ervaring en ontwikkeling niet voor de leraar. ;)



De grootste en de warmste studio (de andere zaal heeft wat humidity problemen) zit een verdieping hoger. De eerste keer rook ik meteen de trap op de bekende zoete Bikram zweet lucht. Het was in de namiddag en al heel wat gehuurde matten hingen te drogen op de trapleuning.



Mensen op een unlimited pas mogen hun mat achterlaten in de studio. Ze hebben een natuurlijk spraytje waarmee de mat schoongemaakt kan worden. Dat zal ook wel nodig als een zweet mat nooit even lekker kan luchten. ;)



Ze hebben zowel boven als beneden altaars gemaakt. Inclusief Chesterfields voor de bezweette yogi's om uit te puffen.



In Amsterdam raden ze af water drinken tijdens de les, zijn ze internationaal berucht om. ;) Hier wordt gezamenlijk water gedronken tijdens de eerste waterbreak (noemen ze party time). Nu volg ik tegenwoordig lessen zonder water. En dat bevalt goed. Het zit maar in je buik, of je moet heel weinig nemen wat ik weer lastig vindt. Het niet drinken went snel en geeft inderdaad extra rust. Maar ik zou zeker niet aanraden om met Bikram te beginnen zonder water. Dat komt wel.

Bikram is eigenlijk overal hetzelfde, daarom vind ik juist de kleine verschillen interessant.

  • Ardha - Matsyendrasana/ Spine - Twisting Pose - Beginners dienen de hand die de knie niet vast houdt op de grond neer te zetten bij de basis van je rug, om de rug recht te houden. In Amsterdam brengt iedereen die zo ze mogelijk naar de heup toe.

Het is me nu wel duidelijk dat ze in Amsterdam een super verwarmingsinstallatie hebben. Hier zijn ze toch steeds bezig met de instellingen tijdens de les en gaat regelmatig een raam en deur open omdat het te benauwd wordt.

Darlinghurst is een super leuke studio. Ik kan iedereen aanraden die in de buurt is en van Bikram houdt hier les te nemen.

vrijdag 20 januari 2012

vanuit Sydney - Lunch op kantoor





Deze week begonnen met werken vanuit kantoor in St Leonards. Helemaal bevooroordeeld ging ik er heen met een tasje met fruit, noten en zaden. Ik dacht dat ze een bedrijfsrestaurant hadden met een barbecue waar gigantische stukken vlees zouden worden gebraden. Overslaan zou vloeken in de kerk zijn. Het zou muis stil worden als ik zou zeggen dat ik een vegetariër ben.



Niets is minder waar. Een bedrijfsrestaurant was er niet. Wel veel winkels en lunch tenten in de directe omgeving. De werkvloer zelf, een kantoortuin gesplitst door een gigantische keuken, the common area.

Bijna jammer dat ik geen koffie meer drink. Er is een koffie apparaat wat verse bonen maalt met een klein koelkastje ernaast, verbonden met een slangetje die de verse melk koel houdt.



Helaas weer geen blender, wel een broodrooster, tosti-ijzer en natuurlijk 2 magnetrons .;)



Het belangrijkste, heel veel servies. Waaronder ook scherpe messen en een snijplank. Iedereen lijkt hier van alles te maken, waarbij ik ook groene dingen voorbij zie komen. Goeie omgeving om lekker wat passie vruchten open te snijden om het vruchtvlees op te eten.

woensdag 18 januari 2012

Recept: Boerenkool Chips

Heel bijzonder gerecht dat we van een kok van Unlimited Health hebben geleerd. Helaas is zij inmiddels om persoonlijke redenen weer weg.

Heel lekker, simpel en puur. Wel een food dehydrator voor nodig.

Boerenkool wassen. Uitkloppen tot het droog is. Dan langs de stronk, met een scherp messen het blad langs de steel afsnijden. Als er grote stukken zijn maak die kleiner.



Maak een sausje in de blender, ingrediënten:
  • Spaanse peper
  • Olijf olie
  • Citroen sap
  • Zout
  • Edelgist vlokken
  • Sesam zaad
Neem een kom. Doe wat boerenkool in de kom. Giet de saus erover heen. Ga dan de saus de boerenkool stevig masseren. Zodat de saus overal op de boerenkool terecht komt. Als dat gebeurd is strooi nog wat edelgist vlokken erover om het krokant te maken.



Doe dit in de dehydrator op een teflon sheet.



Omdraaien is niet echt nodig. Droogtijd: paar uur. Haal wel de sheet weg op een gegeven moment, zodat de onderkant ook kan drogen.



Deze chips worden ook lekker gevonden door mensen die rawfood verder niet kennen. :) (gewone mensen ;P)



zaterdag 14 januari 2012

vanuit Sydney - Tarwegras



Het maakt me geen Abel Tasman; vandaag vers tarwegras in Sydney ontdekt.



Sinds Frood gesloten is haal ik nog maar sporadisch wheatgras, af en toe bij Sap & zo in de Kinkerstraat als ik langs fiets.

In George Street, downtown Sydney verkopen ze vers gras, geknipt waar je bij staat. Het lekkerste was eigenlijk het gigantisch stuk mango wat ik erbij kreeg. Ik kreeg de indruk dat de jongen achter de bar het anders een beetje sneu voor me vond. ;-)

In de kelder van The Galeries, 500 George Street:


Grotere kaart weergeven

vanuit Sydney - Drakenfruit



Op de Chinese markt kwamen we dragon fruit tegen. Prachtige naam. Had rood vlees en smaakt een beetje als een kiwi. Best lekker maar ik had meer verwacht met zo'n prachtig uiterlijk. ;)

vrijdag 13 januari 2012

vanuit Sydney - Doerian





Een spontane aankoop op de Chinese markt in Sydney. Ik schreef al eens over tryptofaan; het gelukkig maak stofje in bananen en cacao dat ook in Doerian zit. In Thailand verkopen veel street vendors Doerian eet klaar.

Maar hier dus de gehele vrucht. Volgens de verkoopster was hij helemaal rijp. Ready to go. Een Chinees die langs liep legde ons spontaan uit hoe we de vrucht open moesten maken: met een mes onderin steken, dan zouden de lijnen waarop we konden snijden vanzelf zichtbaar worden. En voorzichtig zijn dat we ons niet snijden aan de stekelige vrucht.

Dat ging inderdaad best soepel. Maar wat een stank kwam uit de vrucht! En dit waren niet de lekkere vruchten die we gewend waren. Dit was meer een stink blubber moes. We durfde het niet aan en hebben alles weggegooid. Meteen het appartement uit. We genieten nu nog na van de stank.







Het is me niet duidelijk of hij nog niet rijp was of juist overrijp. Hier lees ik wat tips over een goud gele kleur en de zaden horen rammelen. Mosterd na de maaltijd. Misschien later weer eens als we nieuwe moed verzameld hebben. Dan ga ik wel even buiten zitten met mijn snijplankje. ;)

maandag 9 januari 2012

vanuit Sydney

We zitten voor 3 maanden in Australië. Voor de eerste 7 weken hebben een appartement gehuurd in Darlinghurst. Een mooie keuken met alles erop en eraan. Helaas geen blender, magimix en dehydrator. Wel een vaatwasser, koelkast en een tosti-ijzer. :)



En we troffen 2 zakken Chia Seeds aan. Een teken om hier lekker van lokale superfoods te gaan leven? :)